Bezoek waar het kan, ondanks toenemend aantal besmettingen

23-10-2020

In heel Nederland neemt het aantal besmettingen met het coronavirus rap toe. Ook ouderenzorgorganisaties De Brug, De Bilthuysen en Lyvore hebben te maken met een toenemend aantal besmettingen. Anders dan tijdens de eerste golf, blijft het uitgangspunt bezoek door te laten gaan waar het kan en om de bewegingsvrijheid van bewoners zo min mogelijk te hoeven beperken. In het geval van een verdenking of positieve besmetting, zoekt de locatie naar alternatieven om ook dan het welzijn van bewoners zo min mogelijk te raken.

Inrichting Cohortafdeling op Sparrenheide

Op locatie Sparrenheide in Driebergen-Rijsenburg is het aantal bewoners dat positief is getest zodanig toegenomen, dat het lokale crisisteam heeft besloten om een tweede cohortafdeling in te richten. De eerste cohortafdeling is een bestaande afdeling waar veel besmettingen met het coronavirus zijn geconstateerd.

Op een cohortafdeling worden bewoners, die besmet zijn geraakt met het coronavirus, verpleegd door een speciaal samengesteld zorgteam. Dit team bestaat uit verzorgenden en verpleegkundigen, ondersteund door specialisten ouderengeneeskunde en andere behandelaren. Wanneer bij een bewoner een besmetting wordt geconstateerd, wordt deze overgeplaatst naar de cohortafdeling. Deze afdeling is geïsoleerd van de rest van het verpleeghuis. Op die manier is het beter mogelijk de verpleging en verzorging te geven die iemand nodig heeft en is er meer ruimte voor persoonlijke aandacht. Daarnaast kunnen medewerkers dan efficiënter werken met de benodigde beschermende middelen.

Dominique Dautzenberg, manager zorg: “De eerste cohortafdeling in Sparrenheide bevindt zich op de eerste etage. Bezoek van naasten is daarom niet zonder meer mogelijk. Sinds deze week is bij het balkon van deze afdeling een hoogwerker geïnstalleerd zodat naasten toch een bezoek kunnen brengen, in de buitenlucht en op veilige afstand.
Deze week heeft het crisisteam besloten tevens de Vierhoutzaal om te bouwen tot cohortafdeling. In enkele dagen tijd is deze cohortafdeling ingericht die plaats biedt voor 10 bewoners. Door middel van modulaire wanden en gordijnen zijn privéruimtes gecreëerd welke dienst doen als eigen slaapkamer. Daarnaast is er een gezellige en sfeervolle zit- en eethoek gemaakt, om een huiselijk karakter aan deze tijdelijke kleinschalige woonvorm toe te brengen. In plaats van dat besmette bewoners in isolatie op hun kamer zitten, hebben zij hier veel meer bewegingsruimte en is het mogelijk om bijvoorbeeld een spelletje te doen met een andere bewoner. Omdat de Vierhoutzaal is gelegen op de begane grond kunnen wij eenvoudiger contactmomenten met naasten realiseren door het raam.”

 

Maatwerk in Soest

Ook in locatie Daelhoven in Soest, neemt het aantal besmettingen flink toe. Manager zorg Welmoet Gerritsen: “Per situatie bekijken we wat de beste oplossing is. De ene keer kan een bewoner in zijn of haar kamer in quarantaine blijven, zodat het voor de rest van de bewoners nog steeds mogelijk is om bezoek te ontvangen. En in deze situatie blijft ook de bewegingsvrijheid optimaal. Als het voor een positief geteste bewoner niet mogelijk is om zelf in quarantaine te gaan, gaat dat helaas niet. We realiseren ons dat dat lastig is, zeker ook voor de familie.”

“Het ziektebeeld is heel wisselend. Er zijn positief geteste bewoners die ernstig ziek zijn, aan anderen is niets te merken. Er zijn gelukkig ook bewoners die weer opknappen.”

“Het is niet alleen zwaar voor bewoners en familieleden, maar ook voor de zorgmedewerkers. Ze worden op verschillende manieren goed ondersteund. Maar er is nu veel minder aandacht van buiten dan tijdens de sluiting van locaties in het voorjaar, zoals optredens van artiesten, bloemen en lekkernijen waar bewoners en medewerkers op werden getrakteerd.“