Als ergotherapeut heb ik een heel praktisch beroep. Ik kijk samen met cliënten naar wat er niet lukt in het dagelijks leven en probeer dat door eenvoudige ingrepen te veranderen.


Zo kwam ik laatst bij Lies, een vrouw van 88 jaar die vanwege haar dementie opgenomen is in een kleinschalige groepswoning. Lies heeft duidelijk pijn in haar rug en dat komt waarschijnlijk doordat ze voortdurend onderuit zakt in haar kantelrolstoel. Voor die kantelrolstoel is ooit gekozen om haar meer comfort te bieden en langer uit bed te laten zijn. Goede motieven natuurlijk, maar ik vraag me af of Lies er echt mee geholpen is.

Zelf naar de kamer trippelen

Samen met de familie en de zorgmedewerkers besluiten we Lies een trippelrolstoel aan te bieden. In zo’n rolstoel zit ze veel actiever en komen haar voeten aan de grond. Zo zit ze geaard en stevig. Ondanks haar dementie begrijpt ze meteen dat ze zich nu zelf kan verplaatsen. En daar maakt ze flink gebruik van. Als de zorgmedewerkers haar bij het bed zetten en ze heeft geen zin om te slapen, trippelt ze eenvoudigweg terug naar de huiskamer. Ook verplaatst ze zich nu zelf door de gangen van het verpleeghuis.

Door deze eenvoudige ingreep is de bewegingsvrijheid van Lies enorm vergroot en heeft ze een stuk regie over haar leven terug. Door haar actieve manier van zitten, verminderen haar rugklachten. Ook het opstaan en verplaatsen vanuit de rolstoel naar het bed, gaat nu veel eenvoudiger. Lies geniet zichtbaar van haar hervonden vrijheid.

Dit is een cliëntverhaal door een van de ergotherapeuten bij SilverRade.

Delen: